Prive pagina”one man show” Beunders, Beunt bij.

G E S P R E K S V E R S L A G Enschede 2 juli 2020Zeer geslaagde kennismaking nierdonor en René Beunders

Op uitnodiging van mij vindt er om 15:00 uur een eerste kennismaking plaats met mijn nierdonor. Het is de 48-jarige vitaal ogende Jeroen Dreves uit het Noord-Groningse Feerwerd. We zoeken een rustige plek op in restaurant van het Van der Valk Hotel aan de Zuiderval. Het gesprek komt goed op gang als we het over de uitzending van BNN/VARA ‘Opstandelingen’ hebben. Jeroen zegt zeer onder de indruk te zijn van mijn strijd tegen de sociale misstanden in Enschede. Dit terwijl ik ook nog moet leven ernstige diabetes, hartfalen en last but not least nierfalen. Hij blijkt net zoals ik een afkeer te hebben van falend bestuur, zowel lokaal als landelijk. Hij ziet net zoals ik de permanente afbraak van onze sociale verzorgingssysteem door rechts denkende kabinetten Rutte 1, 2 en 3. Hij voelt mee met de mensen die bijstandsterreur moeten ondergaan, in Enschede maar ook elders in het land. We zijn halverwege ons gesprek en komen dan langzaam to the point: zijn gerichte nierdonatie aan mij. We wisselen onze bloedgroepen uit en die blijken beide O-positief te zijn.

Ik vertel hem dat er in mijn situatie (matig overgewicht) maar één ziekenhuis is dat de niertransplantatie kan en wil verrichten, het Erasmus MC in Rotterdam. Jeroen reageert tot mijn verbazing heel cool met: “Afstanden zijn voor mij geen enkel probleem. Ik reis vanwege mijn enquetewerk door heel Nederland en kom daarom ook regelmatig in Enschede. Daarnaast ben ik werkzaam als inval-leerkracht in het basisonderwijs en exploiteer ik een foodtruck “. Hij vertelt mij dat hij vorig jaar het hele niertransplantatie-traject in het UMCG al heeft doorlopen. Die niertransplantatie ging echter niet door omdat de ontvangster een infectie had opgelopen. Dan stel ik voor dat we even bellen met de coördinator van de pre-niertransplantatie van het Erasmus MC.

Een vriendelijke Linda Wiekamp neemt op en registreert Jeroen’s persoonsgegevens. We laten er geen gras over groeien en maken meteen een afspraak voor een pre-transplantatie intake. Op woensdag 22 juli a.s. om 08:30 melden we ons bij Poli Nefrologie van het Rotterdamse MC. Onder het genot van een tweede kop koffie hebben over onze gemeenschappelijke hobby, liedteksten schrijven. Hij zegt dat mijn bijstandsballade ‘Als bijstand jouw lot is’ hem zeer aanspreekt. Jeroen vertelt dan dat hij in 2015 de publieksprijs van het Leeuwarder Cabaret Festival heeft gewonnen. Het is duidelijk, twee creativo’s hebben elkaar gevonden. De persoonlijke match is er, nú de medische match nog. Tenslotte spreken we met elkaar af dat we er samen alles aan zullen doen ‘doneren bij leven’ op de kaart te zetten. Wordt vervolgd.

Tubantia woensdag 15 juli 2020

https://www.tubantia.nl/enschede/jerun-staat-nier-af-aan-rene-uit-enschede-na-zien-opstandelingen-het-hele-plaatje-klopte~a672d04b/