Nier-Donor Gezocht

Reclameman in Enschede adverteert: ‘Help, ik zoek een nier’

ENSCHEDE – René Beunders uit Enschede is de strijdbare voorzitter van Sociaal Hart. Dit burgerinitiatief helpt burgers als ze in conflict raken met de gemeente Enschede over hun bijstand en zorg. Maar nu heeft hij zelf dringend hulp nodig. Of beter: een nieuwe nier.

“In drie jaar tijd hebben we al meer dan 360 mensen individuele ondersteuning moeten geven”, zegt Beunders in een interview in De Twentsche Courant Tubantia van zaterdag, waarin hij een ontluisterend beeld schetst van het beleid van de gemeente. “Inhumaan”, vindt Beunders. “Ik heb heel wat ellende gezien.”

Ter ontspanning heeft hij zijn oude ambacht weer opgepakt. Hij tekent reclameborden voor op de markt. In de voor hem kenmerkende stijl: een gele achtergrond, de tekst zwart en cursief. “Dat komt dynamischer over.” En de prijs in knalrood.

Nierfunctie neemt sterk af

“Ik ben een reclameman in hart en nieren”, zegt Beunders (60). Maar met dat hart en zijn nieren is het niet best gesteld. “Ik lijk wel gezond, maar helaas ben ik dat niet.” Hij kan zijn bloedwaarden niet stabiel krijgen, waardoor de aandoeningen zich aaneen rijgen. Onderzoek door een neuroloog maakte duidelijk dat zijn nierfunctie sterk afneemt. “In korte tijd van dertig naar dertien. Bij tien moet je dialyseren.” Dat wilde Beunders graag voorkomen. Hij heeft dringend een donornier nodig, Zodat hij zich weer helemaal kan inzetten voor de hulpbehoevenden.

Bloedgroep: O positief.